Video posnetki govorov v slovenskem jeziku
Jiddu Krishnamurti

Krišnamurti Jiddu je bil filozof in duhovni učitelj, ki je bil rojen v Indiji, izobraževal pa se je v Angliji. Že zelo zgodaj je začel z govori, v katerih se je dotikal različnih tem, v začetku še pod vplivom teozofskega učenja, kasneje pa se je rešil vseh vplivov in svetu predstavljal resnico, kot jo je videl on sam. V stavku – resnica je dežela brez poti – se skriva bistvo Krišnamurtijevega učenja. Do nje ne moremo priti prek nobene organizacije, niti z vero, niti z dogmo, z duhovnikom ali obredom, z nobenim filozofskim znanjem ali psihološko tehniko. Najti jo moramo v ogledalu odnosa, z razumevanjem vsebine lastnega uma, z opazovanjem in ne z intelektualnimi analizami ali introspektivnim seciranjem. Vsi njegovi govori, naj govori o svobodi, o strahu, o ljubezni itd,.nas svojevrstno vodijo k resnici. Tistim, ki se s Krišnamurtijem prvič srečajo, video On freedom (O svobodi) na kratko predstavi njegovo učenje. Že kot mladenič je izjavil, da je njegova skrb brezpogojna svoboda človeštva.

Osem videov, z naslovom Real Revolution (Resnična revolucija), nam predstavlja različne teme. V prvem, z naslovom "Where we are going?" (Kam gremo?), Krišnamurti razlaga o tem, da smo kljub tisočletja dolgi evoluciji še vedno nasilni, napadalni, pohlepni in da smo v skladu s tem zgradili svojo družbo. V drugem videu, z naslovom "Observing ourselves" (Opazovanje sebe), razlaga o odnosu med opazovalcem in opazovanim, ki v resnici ni odnos, saj gre za dve predstavi, ki se opazujeta. Ko nima opazovalec nobene predstave več, je opazovalec opazovano. V tretjem videu, z naslovom "Freedom from the fear" (Osvoboditev od strahu), Krišnamurti govori, kako se osvoboditi strahu, vendar ne posameznih strahov, temveč strahu kot celote. V četrtem videu, z naslovom "Meditation" (Meditacija), razlaga, da je meditacija razumevanje in delovanje, ko je um popolnoma tih. V petem videu. "What is love?" (Kaj je ljubezen?), Krišnamurti ne razlaga, kaj ljubezen je, temveč, kaj ljubezen ni: ni poželenje, ni ljubosumje, ni sovraštvo in nam na tak način predstavi, kaj ljubezen je. V šestem videu, "Questioning" (Spraševanje), Krišnamurti govori o tem, da moramo vprašanja postavljati brez predsodka, da se ne smemo odločati tako ali drugače, saj se v tem primeru naše raziskovanje že takoj neha. Krišnamurti v sedmem videu, "Living and death" (Življenje in smrt), govori o naši psihološki smrti, o smrti središča, ''jaza'', ki je naše nakopičeno znanje, izkušnje, spomin itd. Osmi video, z naslovom "The End of conflict" (Konec spora), govori o našem večnem nezadovoljstvu s tem, ''kar je'' in sporu, do katerega prihaja zaradi naše predstave o tem, ''kar naj bi bilo''. Zven Krišnamurtijevega glasu in njegova podoba nam pomagata, da globlje dojamemo resnico, ki jo vsebujejo njegove besede.

 

Kako do nakupa?

Kliknete na povezavo http://store.jkrishnamurti.org in ko se stran odpre, označite video in Slovenian subtitles. Izberete željeni video in kliknete na "Add to cart", če želite še kakšnega, kliknete na "Shop for more items". Ko zaključite z izbiranjem, kliknete na "New customer", če kupujete prvič, potem "Proceed to check out" in izpolnite "Billing information", "Registration", "Choose your shipping choices", "Payment information" – s čim boste plačali, potem pa kliknete na "Place order". Dobili boste elektronsko potrdilo o nakupu in geslo, da boste kupljeno lahko naložili na svoj računalnik. Videe lahko gledate s programom iTunes ali VLC in Quicktime.

Zadnjič obnovljena: september 2011
Copyright © 2007 Teozofska knjiga